شفاف سازی بیشتر در مورد قانون پایانه های فروشگاهی
نکاتی مهم و مفید در مورد قانون پایانه های فروشگاهی
_ قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان در بیست و یکم آبان سال یکهزار و سیصدو نود و هشت به تصویب رسید. یکی از مهم ترین اهداف و وظایف مستمر سازمان امور مالیاتی کشور در راستای مدرن سازی نظام مالیاتی می باشد. پیاده سازی این نظام مدرن که هدفمند نیز است، نقش بسزایی در شفاف سازی نظام مالی و کاهش فرار مالیاتی و به تبع آن افزایش رضایت مندی مالیات دهندگان دارد.
_ در سامانه مؤدیان، رئیدادهای مالی محور می باشد. از یک سو حجم وسیعی از داده ها و رویدادهای مالی و اقتصادی کشور را ذخیره و رصد می کند و از دیگر سو بستری مناسب برای اقتصادی هوشمند در سطح کلان و خرد ایجاد می کند.
_ اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان منافع اقتصادی و درآمدهای مالیاتی بسیاری را در قالب کاهش هزینه های وصول و تمکین مالیاتی، کاهش قاچاق کالا و فرار مالیاتی به واسطه تضمین ثبت کامل اطلاعات برای کشور به همراه خواهد داشت.
_ از جمله اهداف سازمان امور مالیاتی کشور برای راه اندازی سامانه مؤدیان می توان موارد زیر را برشمرد؛
- ایجاد پیشخوان مجازی در قالب سامانه کارپوشه مؤدیان به منظور تبادل اطلاعات بین سازمان و مؤدیان به نحوی که مؤدیان را قادر به دریافت بدون واسطه خدمات متعدد از سازمان و عمل به تکالیف قانونی خود می نماید.
- صدور صورتحساب الکترونیکی و جمع آوری آن به گونه ای که تمام اطلاعات مورد نیاز مربوط به رویدادهای مالی و اقتصادی مؤدی قابل دریافت و پیگیری باشد، ضمن اینکه امکان شناسایی درآمد حاصل از کسب و کار و تعیین دقیق مالیات فراهم می گردد.
- مدیریت مؤثر عملکرد مالیاتی مردم به صورت سیستمی و عدم به کارگیری قضاوت ها و تصمیمات فردی.
- فراهم آوردن امکان کنترل هدفمند و اطلاعات مالی مؤدیان با استفاده از ابزار داده کاوی و نیز بهره گرفتن از نظام مالیات ستانی هوشمند.
- با اجرای سامانه پایانه های فروشگاهی، شاهد بهبود روش های تشخیص و وصول مالیات، کاهش فرار مالیاتی، رفع تبعیض و از سوی دیگر اعتماد مودیان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
با توجه به مصوبه اعضای ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در تاریخ یازده مرداد 1401 و در چارچوب فراهم آمدن زیرساختها و سامانههای لازم برای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانههای مودیان، این قانون به شکل تدریجی و مرحله ای اجرا می شود.
به موجب این مصوبه قانونی، مشمولینی که برای عضویت دراین سامانه فراخوان میشوند، مکلفند برای خرید و فروش تمام کالاها صورت حساب الکترونیک صادر کرده و نسخهای از آن را برای سامانه پایانههای فروشگاهی ارسال کنند.
لازم به توضیح است که با اجرای قانون پایانه های فروشگاهی تمام فاکتورهای فروش توسط هر فعال اقتصادی با یک کد یونیک که سازمان امور مالیاتی صادر میکند دارای ارزش و اعتبار میشود و تمام فعالان اقتصادی به سامانه پایانههای فروشگاهی سازمان امور مالیاتی متصل می شوند و فاکتورهای فروش خودشان را بر اساس مواردی که در سامانه تعریف شده صادر کرده و کد یونیک دریافت می کنند.
در اکثر کشورهای دنیا، قانون پایانه های فروشگاهی اجرایی شده و این کشورها از زمانی که شروع به بهره برداری از این قانون کردند، شفافیت فعالیتهای اقتصادی و افزایش درآمدهای مالیاتی را تجربه کرده اند.
در کنار قانون پایانه های فروشگاهی، سامانه مودیان نیز اجرایی خواهد شد که بر اساس آن برای هر فعال اقتصادی در هر بخشی، یک کارپوشه اختصاصی تعریف خواهد شد و تمام اطلاعات مربوط به فعالیتهای اقتصادی و مراودات او با سازمان مالیاتی در این کارپوشه ثبت و اساس کار محاسبه و دریافت مالیات و همچنین نظارت بر فعالیتها قرار داده میشود.
در دریافت مالیات به جز درصدی که قانون مشخص کرده مراجعه حضوری به مودیان نخواهد شد همچنین مراجعه مامور مالیاتی به مودی تنها در مورد فعالان اقتصادی بزرگ، مصداق قانونی خواهد داشت و تمام اقدامات مربوط به محاسبه مالیات بردرآمد (مالیات مستقیم) و مالیات برارزش افزوده، به استناد اطلاعات کسب شده از پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و کارپوشه مربوطه انجام میشود.
با اجرایی شدن این قانون، همه فعالان اقتصادی الزاما باید خرید خود را از کسانی انجام دهند که اطلاعات آنها در سامانه پایانه های فروشگاهی ثبت شده باشد و در غیر این صورت به شکل سیستمی تخلف برای مودی درج خواهد شد.